sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Haukkupantoja, hammashuolia ja hyllyjä

|


Taas on maaliskuu hurahtanut pikakelauksella! Ollaan hyvää matkaa kohti kevättä. Sulaisi jo hangetkin! Penniä kiinnostaisi hirveästi tietää, mitä kaiken sen lumen alla olikaan. Se tonkii lumikasoja ja syö kaiken mihin punainen nenänpää maahan osuessaan törmää. Teenpäs muuten nyt top3-koosteen meidän parista kuluneesta viikosta. On ollut jos jonkinmoista.

Hyllyjä Purinalla

Käytiin pitkäperjantaina ottamassa kaksi agistarttia Purinalla. Tehtiin meidän tähänastisen kisaurakan kirkkaasti kammottavin ratasuoritus heti meidän ensimmäisellä kolmosluokan startilla ja varmaankin sitten toiseksi tai vähintäänkin kolmanneksi rumin jo heti seuraavalla yrittämällä. Lähdin kisaamaan siinä mielentilassa, että hei, meidän meriitit on jo saavutettu ja mitäs tässä enää paineita ottamaan. Mutta eihän pikkuiset aivoni osanneet varoittaa minua siitä, millaisessa valossa sitä lähtisi menestyjien sekaan kipittelemään kolmosradoille! Iso nimi toisensa perään juoksi komeita ratoja ja jännitys (tai pikemminkin näyttämökammo) sai pään tuntumaan kevyeltä ja jalat painavilta. Esteet ilmestyivät jalkoihini kuin tyhjästä ja hoipertelin maaliin häpeänpuna poskilla. Pienimmätkin suunnitelmallisuuden hiveet, joita epätoivoisesti yritin rataantutustumisessa muovata päähäni kolmenkymmenen muun miniohjaajan keskellä katosivat sen sileän tien kun pääsin istuttamaan koiran starttiin. Sieltähän minä nimittäin pyrähdin Murunkin hämmästykseksi ensimmäiselle esteelle ennen kuin koira oli saanut takalistoaankaan maahan asti. Olin aivan hätää kärsimässä huitoessani suurinpiirtein esteiden suuntaan ja hyllytettiinkin sen seurauksena ensimmäisellä radalla varmaan kolmesti. H-i-r-v-e-ä-ä!


Muru ja kevätkuontalo! Karvaa lähti nyppiessä muuten varmaan miljoonatuhatta kiloa.

Muru oli hilpeällä tuulella eikä ottanut itseensä tai pahemmin antanut armoakaan hätääntyneelle ohjaajarukalle. Sikaili ohi esteiden, vaikka empaattisena eläimenä yleensä ymmärtääkin, minne suunnata vaikka käsi osoittaisi vastakkaiseen ilmansuuntaan. Eipä sillä - olen aina ollut sitä mieltä, että pieni sikailu ainakin Murun osalta on ihan suotavaa agiradalla. Seuraava startti hyllytettiin Murun jättäessä viimeisen keppivälin pujottelematta ja jätin korjaamatta. Muru oli niin erikoislaatuisella mielentilalla, etten halunnut pilata sen iloa vaan jatkettiin rata loppuun ilman virheitä. Oli sekin silti ruman näköistä. Nöyrimmät anteeksipyyntöni, sillä säästän teidän silmiä ja omaa häpeää nyt jättämällä kisavideot tällä kertaa suosiolla julkaisematta..

Penni oli kisoissa turistina ja oli aika huoleton menijä. Vähän piti kiljua kun tajusi mistä paikanpäällä oli kyse. Pikkuaussie olisi mielellään käynyt itsekin radalla vähän sinkoilemassa putkiin.

Hammashuolia

Meidän menestyksekkäät kisat oli kaataa Murun pahasti enteilevä suu. Huomasin viikkoa ennen kisoja Murun ikenien helottavan punaisina ja kahden etuhampaan muuttaneen väriään muista hampaista poikkeaviksi. Käytiin ottamassa asiasta selko eläinlääkärillä ja valmistauduin henkisesti (ja taloudellisesti) siihen, että Muru joutuisi hampaineen uudemman kerran toimenpiteeseen ja hymy harventuisi entisestään. Siitä on nyt kaksi vuotta, kun Muru viimeksi joutui leikkauspöydälle ienkasvaimen ja parin etuhampaan poistoon. Ajattelin edessä olevan vähintäänkin sama rumba antibiootteineen ja kipulääkkeineen.

Eläinlääkäri totesi kahden värjäytyneen hampaan olevan kuoliossa, mutta ne eivät vaatisi toimenpidettä niin kauan, kun koira ei niitä oireile tai suun tila ei muutu. Ientulehdusta ei ollut. Yllätyksekseni matkaan ei siis lähtenyt antibiootteja eikä liioin kipulääkkeitäkään. Käytännössä kuoliossa oleva hammasjuuri on herkempi tulehduksille, joten hammasvälit on pidettävä puhtaina. Jos suuhun pääsee ientulehdus, paise tai epulis (ienkasvain), on suu todennäköisesti röntgenkuvattava hammasjuuripaiseen varalta. Toistaiseksi sille ei onneksi tarvetta ole, eivätkä hampaat vaivaa pikkukoiraa.

Kauhun hetkiä ääntään rakastavalle eläimelle..



Muruparka. Pari viikkoa sitten tuli nimittäin mitta täyteen kyseisen eläimen mekastuksesta ja hain sitruunapannan niin kamalaksi kuin se pienen koiran kohtaloksi voikaan koitua. Penni on tikittävä aikapommi testaillessaan äänenkäyttönsä rajoja. Jo siitä lähtien, kun pentu kotiutui, on mekastukselle ja kaikenlaiselle muullekin äänenkäytölle sisätiloissa ollut täysi nollatoleranssi. Niistä harvoista haukkuäänen testauksistaan se on nimittäin päässyt suoraan vessaan harjoittamaan miettimistä asianhaaran suhteen. On tepsinyt, mutta yksi itsepintaisen kimeä-ääninen kippurahäntä ei ole koskaan oppinut hillitsemään mekkalaa jonkun astellessa kotiin. Panta on roikkunut vasta parina päivänä kaulassa, mutta kyllä se vaan toimii. Ihmettelen, miksen koskaan aiemmin ole tullut hankkineeksi haukunestopantaa. Sehän on ihan ihmeratkaisu - kun kaikki muut keinot on käytetty.

Viimeinen pääsiäislomapäivä vietetään huomenna hirvilenkin merkeissä. Valloitetaan kymmenen kilometrin metsätaival keskellä ankaraa luontoa, mutta tällä kertaa pakataan reppuun termari ja ainakin viisi ruisleipää.

9 kommenttia:

Josefiina kirjoitti...

Mie alan uskoa että Muru ja Amor on match made in heaven, varsinkin noiden hammashuolien ja haukkupantakuvan jälkeen.. Oivoi! :D
Mulla on iskenyt mahdoton laiskuus blogien suhteen, toivotonta. Onneksi voi silti käydä teidän juttuja ja kuvia katselemassa, piristää aina päivää :)

Sirkku kirjoitti...

Ihana tuo ensimmäinen kuva!

Koin vähän samanlaisia häpeän ja kuulumattomuuden tunteita meidän ekoissa kolmosten kisoissa nyt pääsiäisenä... Tuli aluksi sellainen olo, että mitäköhän me täällä oikein tehdään ja kyseessä oli sentään tutut ja turvalliset kotikisat itärajalla :D Ja mä sentään kisasin ensimmäisen kerran kolmosissa jo viisi vuotta sitten (apua!), mutta jotenkin tämä tauko on tehnyt tehtävänsä ja onhan se aina eri asia mennä eri koiran kanssa. Mutta voin siis samaistua! Vaikka mitään todellista syytä nolostumiselle ei ole, koska ihan yhtä lailla kaikki ovat ansainneet oikeuden kolmosiin ja te olette vielä oikein hyviä kaiken lisäksi :) Mahtavaa, että Murulla oli vauhti päällä!

Roosa kirjoitti...

Voi Josefiina! Tästä me saadaan aina olla yhtä mieltä! Murun ja Amorin pennut olisivat sekä äärettömän kauniita (kerrassaan vertaansa vailla), että komeaäänisiä! ;) Match made in heaven!
Minäkin oon vähän ollut laiskanpuoleinen. Treeniloki on nyt suljettuna ties kuinka monennetta viikkoa. Kai sitä tässä pikkuhiljaa taas kevään myötä saa blogiin kirjoittelemisestakin vähän kiinni! Kuvista se mulla ainakin yleensä johtuu. Siitä kun niitä ei ole, nimittäin.

Sirkku, munkin mielestä toi eka kuva on ihana! Hellanlettas ja lässynpössyn kun rakkautta on ilmassa! Penni on muutenkin hirveän kova suukottelemaan. Murulla on aina otsa ihan märkä kun tulen töistä kotiin. Penni nimittäin suukottelee onnellisesti Murun otsaa sillä välin kun itse otan takkia ja kenkiä pois päältä. :) Pentu myös lohduttaa kun Muru saa sitruunaisen suihkauksen haukkupannasta. Lipaisee ikävät maut leuasta.

Murulla oli aika hyvä vauhti päällä tosiaan niissä kisoissa ja olenkin ajatellut, että lienee kisapaikalla kyllä jotain tekemistä asian kanssa. Muru tykkää Purina-areenasta. Mutta kyllä se vaan juuri sitä häpeän ja kuulumattomuuden tunnetta oli, kun edes mietti hölkyttelevänsä radalla moisten vertailukohteiden kanssa! Kai sekin on opittava, tämä vallan erilainen kolmosluokkalainen kisarutiini!

Anonyymi kirjoitti...

Voi, kun ihana!
Kyllä se Penni osaa pitää Murusta huolta pusuttelemalla, kui söpöä!

Kersti

Roosa kirjoitti...

Onhan se aika liikuttavaa!

Sarianne kirjoitti...

Mulla on useampikin sellainen "en kyllä ikinä julkaise missään" -agilityvideo :D Äärimmäisen opettavaisia katseltavia, mutta vain minun silmilleni. Toisinaan saa hävetä koiraa ja varmasti koirakin saa hävetä minua ihan yhtä säännöllisesti. Luulen, että ollaan Aksun kanssa melko tasoissa :D

Roosa kirjoitti...

No juu, tuo on kyllä ihan totta. Olen kyllä napauttanut aika säälimättömästi delete-nappulaa jo kameran ruudulta näitä tähän kategoriaan niputettavia agilityvideoita - poissa silmistä, poissa mielestä ja mikä ihaninta: pian myös poissa muistista! ;)

Jannika kirjoitti...

Meillä on ainakin ollut toimivia kapistuksia noi haukkupannat. Niitä löytyy kaksi ja ne on tytöillä kaulassa, kun lähdetään pois kotoa. Nykyään en oikeastaan laita pantaa Jedille enää edes on-asentoon, vaan se on enemmänkin sellaista placeboa haukkumiseen :D Uuti aloittaa haukkumisen rapun äänille ja Jedi lähtee siihen mukaan.

Roosa kirjoitti...

Murulle mä en ole vielä hennonut jättää pantaa yksinoloajaksi, olen pitänyt sitä sille siis ainoastaan silloin, kun olen itse kotona. Asteittain kuitenkin tähtään siihen, että pannan voi jättää päiväksi kaulaan vaikka itse olisikin muutaman tunnin pois kotoa. Olen myös huomannut, että pannalla on vaikutus vaikkei se päällä edes olisikaan. Tai vaikkei se roikkuisi edes kaulassa: Voin hyvin heilauttaa pantaa käsissäni muistutukseksi, jos ovelle murina äityy suuremmaksikin mekkalaksi - ja loppuu muuten meteli kuin seinään. :D Että kai se toimii!

Lähetä kommentti

Muru laumoineen kiittää kommentistasi. :-)